Απόσταξη - www.tsipouro.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Απόσταξη

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ
Κάθε χρόνο από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι της 15 Οκτωβρίου γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών. Τα σταφύλια μεταφέρονται από το αμπέλι με πλαστικές κλούβες ή με μεταλλικές κόφες σε ειδικές δεξαμενές (στέρνες) φτιαγμένες συνήθως από μπετόν με χωρητικότητα από 4 έως 20 τόνους. Τοποθετούνται στις δεξαμενές και ακολουθεί η ζύμωση τους (δημιουργία μύκητων που μετατρέπει τη ζάχαρη σε οινόπνευμα). Φτάνουμε, λοιπόν, στην εποχή που είναι για την περιοχή μας ιδιαίτερη, αφού η παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία...ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ
Όπως στην παραδοσιακή απόσταξη, έτσι και στην σύγχρονη ακολουθούμε τους ίδιους βασικούς κανόνες. Πρώτο μέλημα είναι η παραλαβή της καλύτερης πρώτης ύλης. Τα σταφύλια πρέπει να είναι διαλεγμένα, τρυγημένα στην ώρα τους. Ούτε άγουρα ούτε υπερώριμα. Από διαλεγμένες τοποθεσίες με υγιή και μεστά χώματα, τρυγημένα πρωινές ώρες και με την χαμηλότερη ατμοσφαιρική υγρασία.
Οι γεωπόνοι μας παρακολουθούν τους αμπελώνες μας καθόλη την διάρκεια του έτους, καθώς έχουμε...ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ

Η πρώτη είναι γνωστή ως μέθοδος των θερμών λίθων. Σύμφωνα με αυτή, υπέρθερμοι λίθοι βυθίζονταν σε ζυμωμένα προιόντα και προκαλούσαν με την προοδευτική άνοδο της θερμοκρασίας, την έκλυση ατμών. Οι πρώτοι ατμοί συλλέγονταν σε σπόγγους μαλλιού και υφασμάτων που στην συνέχεια στύβονταν και έδιναν το αλκοολούχο υγρό. Μερικοί συγγραφείς ανεβάζουν χρονικά…ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''Το τσίπουρο και η τσικουδιά''
Ευάγγελου Ηρ. Σουφλερού & Βασίλη Αθ. Ροδοβίτη


ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗ
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούσαν την πρώτη ύλη, (συνήθως στέμφυλα, αλλά ακούσαμε και για διάφορα χόρτα και βότανα για φαρμακευτικούς σκοπούς).
Στον πυθμένα έβαζαν λίγα άχυρα ή κλαδάκια.
Μέσα στην κατσαρόλα τοποθετούσαν ένα κατσαρόλι (μικρή κατσαρόλα).
Οταν ο βρασμός άρχιζε, πάνω στο καπάκι τοποθετούσαν...ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ωδή στον Διόνυσο
‘Όποιος  μες  το  λιοπύρι  δεν  έχει  μαζέψει, δεν  έχει  κουβαλήσει  μοσχάτο  σταφύλι,
Όποιος  δεν  αφουγκράστηκε  την  υπομονή  και  την  αναζωογόνο  κόπωση  του  αμπελουργού  του  μερακλή,
Δεν  έχει  γνώμη  για   το  τσίπουρο.
Αυτό  για  τους  αγαπητούς  μας  γευσιγνώστες,  οινοχόους.  
Το  τσίπουρο  δεν  ξεκινά  με  την  φωτιά  τον  άμβυκα  και  τρά  λά  λά...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού