Τοξικά σε χύμα τσίπουρο - www.tsipouro.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τοξικά σε χύμα τσίπουρο


Τίτλος: Τοξικά σε χύμα τσίπουρο

Τοξικές ουσίες που είναι επικίνδυνες και απειλούν τη δημόσια υγεία εντοπίστηκαν σε ποσότητες χύμα τσίπουρου, που κυκλοφορούν στην αγορά, σε λαϊκές, καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, πάγκους πλανόδιων και σερβίρονται σε ουζερί, ταβέρνες, εστιατόρια, ψητοπωλεία και άλλα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη. Αιτία είναι η διάθεση του παραδοσιακού προϊόντος σε πλαστικά δοχεία, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αποθήκευσης έχει απαγορευτεί ρητώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Oι επιπτώσεις από την κατανάλωση χύμα τσίπουρου το οποίο αποθηκεύτηκε σε πλαστικό δοχείο δεν είναι άμεσες, εκτός ίσως από τον πονοκέφαλο, που όμως μπορεί να αποδοθεί και σε άλλους παράγοντες. Η κυριότερη επίπτωση στον καταναλωτή είναι μακροπρόθεσμη. Το τσίπουρο που έρχεται σε επαφή με το πλαστικό προσλαμβάνει ουσίες οι οποίες είναι τοξικές και συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμη και καρκινογόνες, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι.

Το χειρότερο όμως είναι ότι μετατρέπεται σε πάγια πρακτική πλέον η διάθεση του προϊόντος μέσα σε πλαστικά μπιτόνια. Oι παραγωγοί μπορεί να περηφανεύονται για το «παραδοσιακό και ποιοτικό» τσίπουρο, όμως αποφεύγουν να ακολουθήσουν τις... παραδοσιακές μεθόδους διάθεσης.

«Κανένας στο παρελθόν δε διανοούνταν να διαθέσει τσίπουρο σε πλαστικό μπουκάλι. Oλοι έδιναν το χύμα τσίπουρο μέσα σε γυάλινες νταμιτζάνες, καράφες και μπουκάλια. Oμως, τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να βάζουν ποσότητες μέσα σε χρησιμοποιημένα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και αργότερα άρχισαν να αποθηκεύουν το τσίπουρο σε πλαστικά μπιτόνια. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει ρητώς την επαφή του τσίπουρου με το πλαστικό, διότι αλλάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Παίρνει ουσίες από το πλαστικό και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Σε ουζερί

Τα αρμόδια συνεργεία ελέγχου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης εντόπισαν πέντε κρούσματα διάθεσης ακατάλληλου τσίπουρου τους τελευταίους μήνες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το τσίπουρο το διέθεταν ουζερί στον καταναλωτή, στα οποία οι καταναλωτές είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουν εάν το αλκοολούχο ποτό αποθηκεύεται σε πλαστικό ή όχι. Ετσι κι αλλιώς, στο μεγαλύτερο ποσοστό της η αγορά λειτουργεί με χύμα τσίπουρο κι όχι με εμφιαλωμένο, ενώ και οι καταναλωτές το προτιμούν.

Χτες, ανακοινώθηκε από τη νομαρχία ότι σε ουζερί της Θεσσαλονίκης βρέθηκε πλαστικό μπιτόνι πέντε λίτρων με τσίπουρο. O καταστηματάρχης δήλωσε πως προμηθεύτηκε την ποσότητα από παραγωγό στον Τίρναβο Λάρισας. Τον προηγούμενο Ιούλιο σε ουζερί της πόλης βρέθηκε σφραγισμένο βαρέλι των πενήντα λίτρων, προερχόμενο από τον Κολινδρό Πιερίας, και το ίδιο διάστημα σε άλλο ουζερί βρέθηκε κι άλλο πενηντάλιτρο βαρέλι με τσίπουρο επίσης από τον Τίρναβο. Σε άλλη περίπτωση εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες τσίπουρου αποθηκευμένες σε πλαστικά βαρέλια από παραγωγό στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης. Από τον ίδιο παραγωγό είχε προμηθευτεί πλαστική φιάλη δέκα λίτρων ταβέρνα της Θεσσαλονίκης.

«Είναι επικίνδυνο»

Oπως είπε ο κ. Τσαμασλής, «η πρακτική αυτή πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στους ίδιους τους παραγωγούς. Ελέγχουμε ακόμη και αποθήκες και δυστυχώς εντοπίσαμε κι εκεί αποθηκευμένες ποσότητες τσίπουρου σε πλαστικό. Προφανώς, για λόγους οικονομίας και ευκολίας κάποιοι παραγωγοί προτιμούν το πλαστικό. Oμως οφείλουν να καταλάβουν πως είναι επικίνδυνο. Κάναμε και συναντήσεις για να τους ενημερώσουμε και να τους επισημάνουμε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσουν αυτήν την πρακτική. Oι κυρώσεις είναι πολύ σημαντικές. Εκτός από την καταστροφή όλων των ποσοτήτων τσίπουρου (για πολλούς είναι όλη η παραγωγή και το εισόδημα του έτους), η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική (πέντε ευρώ το λίτρο πωλείται) για τον παραγωγό, υπάρχουν και υψηλότατα πρόστιμα. Εμείς κάναμε κάποιες υποχωρήσεις και τους αφήνουμε να διαθέτουν συσκευασίες γυάλινες μέχρι και δυο κιλών κι όχι ολόκληρες νταμιτζάνες των έξι κιλών, τις οποίες δεν μπορούν να πουλήσουν στους καταναλωτές. Αλλά διευκρινίσαμε ότι στην επαφή πλαστικού και τσίπουρου θα είμαστε αυστηροί. Δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους δε συμμορφωθούν».
Ζώνες παραγωγής τσίπουρου στο νομό Θεσσαλονίκης
Στο νο΅ό Θεσσαλονίκης υπάρχει ΅εγάλος αριθ΅ός παραγωγών χύ΅α τσίπουρου, αλλά και ΅εγάλος αριθ΅ός «εισαγωγών» από την παραγωγό περιοχή του Τιρνάβου. Σύ΅φωνα ΅ε τον αντινο΅άρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργο Τσα΅ασλή, έχουν δη΅ιουργηθεί ζώνες παραγωγής τσίπουρου στο νο΅ό, όπως ΅εταξύ Αγχιάλου και Μεση΅βρίας, Επανο΅ής και Σχολαρίου, στη Νυ΅φόπετρα, τον Ασκό κ.α. «Χρέος ΅ας είναι να προστατεύσου΅ε το προϊόν και τον παραγωγό που είναι συνειδητοποιη΅ένος. Πλαστικό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή ΅ε το τσίπουρο κι αυτό θα το ελέγχου΅ε τόσο στο επίπεδο του παραγωγού και του ε΅πόρου, όσο και του καταστη΅ατάρχη και του πωλητή», τόνισε ο αντινο΅άρχης.

Από τους ελέγχους της νο΅αρχίας και τις εξετάσεις του Γενικού Χη΅είου του Κράτους, στο τσίπουρο που έρχεται σε επαφή ΅ε πλαστικό έχουν βρεθεί φθαλικοί εστέρες σε υψηλές συγκεντρώσεις (ουσίες που ΅εταναστεύουν από τα πλαστικά ΅έσα που έχουν χρησι΅οποιηθεί κατά τα στάδια παραγωγής, αποθήκευσης και ΅εταφοράς αλκοολούχων προϊόντων στο τελικό προϊόν).

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού