Τσικουδιά με το σταγονόμετρο - www.tsipouro.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τσικουδιά με το σταγονόμετρο

Κρήτη: Τσικουδιά με το σταγονόμετρο αν εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ
20.07.2015 - 11:20

«Χρυσάφι» θα πληρώνουμε πλέον την παραδοσιακή κρητική τσικουδιά εάν τελικά υιοθετηθούν από την κυβέρνηση οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που έχουν ήδη παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την έκθεση της εργαλειοθήκης του οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη σχετικά με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών επισημαίνει ιδιαίτερα τα προβλήματα στην παραγωγή τσίπουρου και συναφών προϊόντων δηλ και της τσικουδιάς που υπάγεται στον ίδιο νόμο με το τσίπουρο τονίζοντας πως ετησίως 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου δηλ και τσικουδιάς, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.
Η πρόταση αυτή, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός, είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Εναλλακτικά προτείνεται να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά, κάτι που όμως έχει το μειονέκτημα της δυσκολίας στους ελέγχους.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη πρόεδρος στο Σύλλογου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου κ.Στάθης Φραγκιαδάκης τόνισε ότι οι προτάσεις αυτές με την επιβολή της τυποποίησης της τσικουδιάς θα πλήξει και τους αμπελουργούς αφού θα χαθεί ένα επιπλέον εισόδημα ενώ στα καφενεία η ρακί θα πωλείται χρυσάφι καθώς μπορεί να πωλείται ακόμη και 12 ευρώ το λίτρο από 2,5 μέσο όρο που είναι τα τώρα.
Παράλληλα επεσήμανε ότι κανείς καζανάρης δεν θα μπορεί να τυποποιεί αφού το κόστος είναι υπέρογκο ενώ είπε ότι κάποιοι επιχειρούν να μας κόψουν τη ρακί ακόμη και από το σπίτι……
http://www.ekriti.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF% 80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού