Ζεστό cocktail με “ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ GREGO”

Ακούγοντας τη λέξη «τσίπουρο» η πρώτη σκέψη είναι: «με» ή «χωρίς»; Οι γνώστες του συγκεκριμένου αποστάγματος καταλαβαίνουν πως η ερώτηση αφορά την προσθήκη γλυκάνισου. Ο νους συνεχίζει να σχηματίζει την εικόνα που πλαισιώνει το τσίπουρο και καταλήγει σε ένα παραδοσιακό τραπέζι, δίπλα στη θάλασσα ή πάνω στο βουνό, με μεζέδες σερβιρισμένους σε μικρά πιατάκια κατάλληλοι για να το συνοδεύσουν.

Το οινοποιείο – αποσταγματοποιείο της οικογένειας Αποστολάκη υπήρξε από τους πρώτους που θέλησε να προσφέρει κάτι καινούριο, δίνοντας μία πνοή δημιουργικής ανησυχίας. Παίρνοντας ως βάση την παράδοση στην παραγωγή του τσίπουρου φέρνει μία νέα διάσταση και πρόκληση προσπαθώντας να εκπαιδεύσει το κοινό του σε ένα νέο εγχείρημα. Ποιο είναι αυτό; Ξεκινώντας με πολλούς πειραματισμούς, έχοντας πάντα οδηγό το μεράκι για τα αποστάγματα, γεννιέται το «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ GREGO».

Το στοίχημα κερδίζεται με την δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού ποτού με φυσική απόσταξη. Πρόκειται για το 2ετές παλαιωμένο τσίπουρο που παράγεται αποκλειστικά από στέμφυλα σταφυλιών ποικιλίας Μοσχάτου Αμβούργου φυτεμένα στους εκλεκτούς θεσσαλικούς αμπελώνες.

Αποστάζεται και παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια που χαρίζουν το συγκεκριμένο κεχριμπαρένιο του χρώμα. Αποτελεί ένα παλαιωμένο απόσταγμα υψηλού επιπέδου με σύνθετα αρώματα λουλουδιών, βανίλιας, μελιού και αποξηραμένων φρούτων στη μύτη, απαλή υφή στο στόμα και ωραίο, καθαρό και μακρύ τελείωμα. Η πρόταση σερβιρίσματός του είναι με πάγο και μία φλούδα πορτοκαλιού, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ιδανική βάση για μοναδικά cocktails.

Ετοιμάζουμε, λοιπόν, ένα ζεστό, χειμωνιάτικο και αξέχαστο cocktail που μας συντροφεύει τα βράδια και μας ταξιδεύει σε νέους κόσμους.

Υλικά

  • 60 ml παλαιωμένο τσίπουρο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ GREGO οικογένειας Αποστολάκη
  • 20 ml triple sec
  • 15 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. μέλι
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • Φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι βάζουμε μέσα το triple sec, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα για 3 λεπτά, να βγάλει τα αρώματά του ο γλυκάνισος και έπειτα προσθέτουμε το παλαιωμένο τσίπουρο «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ GREGO». Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε ένα βαθύ, στρόγγυλο, κολονάτο ποτήρι με μία φλούδα πορτοκαλιού.